crestinism

Legea

Te-ai intrebat vreodata cum se face ca exista atat de multe denominatiuni in crestinism? Si toate spun ca folosesc aceeasi carte!

Acum cativa ani, cand cautam informatii pe diverse teme pentru a alege corect denominatiunea crestina de care trebuie sa apartin, am avut o revelatie cand am pus unele langa altele articole pe aceeasi tema. Daca citeam de exemplu ce spun ortodocsii despre mantuire mi se parea corect pentru ca veneau cu nenumarate versete biblice in sprijinul a ceea ce spuneau. La fel pateam daca citeam un articol pe tema mantuirii scris de protestanti. Si totusi ceva era in neregula pentru ca fiecare folosea Biblia dar concluzia era alta. Apoi mi-am dat seama care era problema: fiecare folosea versete care sa spuna ceea ce vroiau ei sa spuna si de obicei scoase din context.

Atunci am realizat ca singura modalitate de a afla adevarul era sa citesc eu Biblia.

Acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste subiectul Legii vechi testamentare sau cum se mai numeste ea Legea lui Moise (desi nu este a lui, este a lui Dumnezeu).

Cineva poate sa vina sa-ti spuna ca un crestin nu mai este sub aceasta Lege pentru ca Pavel zice:

Romani 10

4. Caci Hristos este sfarsitul Legii, pentru ca oricine crede in El sa poata capata neprihanirea.

Si totusi, acelasi Pavel spune, in aceeasi epistola, urmatoarele:

Romani 3

31. Deci prin credinta desfiintam noi Legea? Nicidecum. Dimpotriva, noi intarim Legea.

Hristos este sfarsitul Legii si totusi Legea nu este desfiintata ci intarita. Hm! Cum vine asta? Ca sa intelegi ce vrea sa zica Pavel trebuie sa citesti mai intai intreaga lui epistola. Mai mult, Pavel a scris intr-un context biblic, deci trebuie sa citesti si sa intelegi intreaga Biblie.

Ce spune Noul Testament despre incalcarea Legii?

ἀνομία (anomia) = incalcarea legii

Haideti sa vedem toate instantele din Noul Testament unde apare cuvantul anomia tradus prin faradelege:

Matei 7

23. Atunci le voi spune curat: „Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege.”

Matei 13

41. Fiul omului va trimite pe ingerii Sai, si ei vor smulge din Imparatia Lui toate lucrurile care sunt pricina de pacatuire si pe cei ce savarsesc faradelegea

42. si-i vor arunca in cuptorul aprins; acolo va fi plansul si scrasnirea dintilor.

Matei 23

27. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi sunteti ca mormintele varuite, care pe din afara se arata frumoase, iar pe dinauntru sunt pline de oasele mortilor si de orice fel de necuratenie.

28. Tot asa si voi, pe din afara va aratati neprihaniti oamenilor, dar pe dinauntru sunteti plini de fatarnicie si de faradelege.

Matei 24

11. Se vor scula multi proroci mincinosi si vor insela pe multi.

12. Si, din pricina inmultirii faradelegii, dragostea celor mai multi se va raci.

13. Dar cine va rabda pana la sfarsit va fi mantuit.

Romani 4

6. Tot astfel, si David numeste fericit pe omul acela pe care Dumnezeu, fara fapte, il socoteste neprihanit.

7. „Ferice”, zice el, „de aceia ale caror faradelegi sunt iertate si ale caror pacate sunt acoperite!

8. Ferice de omul caruia nu-i tine Domnul in seama pacatul!”

Romani 6

17. Dar multumiri fie aduse lui Dumnezeu, pentru ca, dupa ce ati fost robi ai pacatului, ati ascultat acum din inima de dreptarul invataturii pe care ati primit-o.

18. Si, prin chiar faptul ca ati fost izbaviti de sub pacat, v-ati facut robi ai neprihanirii. –

19. Vorbesc omeneste, din pricina neputintei firii voastre pamantesti: dupa cum odinioara v-ati facut madularele voastre roabe ale necuratiei si faradelegii, asa ca savarseati faradelegea, tot asa, acum trebuie sa va faceti madularele voastre roabe ale neprihanirii, ca sa ajungeti la sfintirea voastra!

20. Caci, atunci cand erati robi ai pacatului, erati slobozi fata de neprihanire.

2 Corinteni 6

14. Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunericul?

2 Tesaloniceni 2

7. Caci taina faradelegii a si inceput sa lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreste acum sa fie luat din drumul ei.

Titus 2

14. El S-a dat pe Sine insusi pentru noi, ca sa ne rascumpere din orice faradelege si sa-Si curete un norod care sa fie al Lui, plin de ravna pentru fapte bune.

Evrei 1

9. Tu ai iubit neprihanirea si ai urat nelegiuirea (faradelegea): de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tau Te-a uns cu un untdelemn de bucurie mai presus decat pe tovarasii Tai.”

Evrei 8

12. Pentru ca le voi ierta nelegiuirile si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele si faradelegile lor.”

Evrei 10

16. „Iata legamantul pe care-l voi face cu ei dupa acele zile, zice Domnul: voi pune legile Mele in inimile lor si le voi scrie in mintea lor”,

17. adauga: „Si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele lor, nici de faradelegile lor.”

1 Ioan 3

4. Oricine face pacat face si faradelege; si pacatul este faradelege.

Ce a zis Isus despre Lege si despre cei ce savarsesc faradelege?

Matei 5

17. Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Prorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc.

18. Caci adevarat va spun, cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de slova din Lege, inainte ca sa se fi intamplat toate lucrurile.

19. Asa ca, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va invata pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic in Imparatia cerurilor; dar oricine le va pazi si va invata pe altii sa le pazeasca, va fi chemat mare in Imparatia cerurilor.

20. Caci va spun ca, daca neprihanirea voastra nu va intrece neprihanirea carturarilor si a fariseilor, cu niciun chip nu veti intra in Imparatia cerurilor.

Multi folosesc doar versetul 17 pentru a spune ca Legea a fost indeplinita de Isus si de aceea noi nu mai trebuie sa o tinem. Dar ce spune mai departe Isus? Daca neprihanirea noastra nu o intrece pe cea a fariseilor si carturarilor cu nici un chip nu vom intra in Imparatia cerurilor? Ce inseamna aceasta? Fariseii si carturarii tineau Legea doar pe dinafara. Noi trebuie sa facem mai mult. Legea trebuie sa fie tinuta din inima, nu sa fie doar o spoiala, la suprafata.

Ca sa ne invete ce inseamna ceea ce tocmai a spus, Isus ia o parte din legi si spune ce ar trebui sa facem. Stacheta este ridicata. Nu ni se spune ca Legea nu mai e valabila ci ca standardul a fost ridicat.

Exemplu:

Matei 5

21. Ati auzit ca s-a zis celor din vechime: „Sa nu ucizi; oricine va ucide va cadea sub pedeapsa judecatii.”

22. Dar Eu va spun ca oricine se manie pe fratele sau va cadea sub pedeapsa judecatii; si oricine va zice fratelui sau: „Prostule!” va cadea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule!” va cadea sub pedeapsa focului gheenei.

23. Asa ca, daca iti aduci darul la altar, si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta,

24. lasa-ti darul acolo inaintea altarului si du-te intai de impaca-te cu fratele tau; apoi vino de adu-ti darul.

25. Cauta de te impaca degraba cu parasul tau, cata vreme esti cu el pe drum; ca nu cumva parasul sa te dea pe mana judecatorului, judecatorul sa te dea pe mana temnicerului, si sa fii aruncat in temnita.

26. Adevarat iti spun ca nu vei iesi de acolo pana nu vei plati cel din urma banut.

Dupa aceste invataturi, la finalul predicii de pe munte Isus ne spune:

Matei 7

12. Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Prorocii.

13. Intrati pe poarta cea stramta. Caci larga este poarta, lata este calea care duce la pierzare, si multi sunt cei ce intra pe ea.

14. Dar stramta este poarta, ingusta este calea care duce la viata, si putini sunt cei ce o afla.

15. Paziti-va de prorocii mincinosi! Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinauntru sunt niste lupi rapitori.

16. Ii veti cunoaste dupa roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini?

17. Tot asa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rau face roade rele.

18. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rau nu poate face roade bune.

19. Orice pom care nu face roade bune este taiat si aruncat in foc.

20. Asa ca, dupa roadele lor ii veti cunoaste.

21. Nu oricine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri.

22. Multi Imi vor zice in ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?”

23. Atunci le voi spune curat: „Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege.”

24. De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele, si le face il voi asemana cu un om cu judecata care si-a zidit casa pe stanca.

25. A dat ploaia, au venit suvoaiele, au suflat vanturile si au batut in casa aceea, dar ea nu s-a prabusit, pentru ca avea temelia zidita pe stanca.

26. Insa oricine aude aceste cuvinte ale Mele, si nu le face, va fi asemanat cu un om nechibzuit care si-a zidit casa pe nisip.

27. A dat ploaia, au venit suvoaiele, au suflat vanturile si au izbit in casa aceea; ea s-a prabusit, si prabusirea i-a fost mare.”

28. Dupa ce a sfarsit Isus cuvantarile acestea, noroadele au ramas uimite de invatatura Lui;

29. caci El ii invata ca unul care avea putere, nu cum ii invatau carturarii lor.

Isus ne avertizeaza ca poarta si calea e ingusta. El ne explica sa ne ferim de proorocii mincinosi, cei care nu ne invata ce trebuie si ne spune ca ii vom recunoaste dupa faptele lor. Nu oricine ii spune Lui “Doamne, Doamne!” si face semne si minuni intra in Imparatie. Daca fac faradelege Isus nu ii cunoaste si atunci nici nu ii primeste.

Isus nu ne zice sa renuntam la Lege, nu ne zice ca a fost sau va fi desfiintata. Nici nu avea cum. El spunea doar ce zicea Tatal iar Tatal nu are cum sa se contrazica pe El:

Ezechiel 36

26. Va voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne.

27. Voi pune Duhul Meu in voi si va voi face sa urmati poruncile Mele, si sa paziti, si sa impliniti legile Mele.

Ieremia 31

31. Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamant nou.

32. Nu ca legamantul pe care l-am incheiat cu parintii lor, in ziua cand i-am apucat de mana sa-i scot din tara Egiptului, legamant pe care l-au calcat, macar ca aveam drepturi de sot asupra lor, zice Domnul.

33. Ci iata legamantul pe care-l voi face cu casa lui Israel dupa zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea inauntrul lor, o voi scrie in inima lor; si Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.

34. Niciunul nu va mai invata pe aproapele sau pe fratele sau zicand: „Cunoaste pe Domnul!”, ci toti Ma vor cunoaste, de la cel mai mic pana la cel mai mare, zice Domnul; caci le voi ierta nelegiuirea si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatul lor.”

Prin Isus, Dumnezeu Tatal, a intrat cu poporul Sau intr-un nou legamant. Aceasta au prorocit Ezechiel si Ieremia. Nu este o noua Lege ci un nou legamant.

Asa cum si in vechiul legamant puteau intra si neamurile, la fel in noul legamant pot intra si neamurile.

Ce a zis Pavel despre Lege?

Multi scot din context parti din scrierile apostolului Pavel si spun ca Legea nu mai este valabila. Pavel nu a spus aceasta. El a spus ca oamenii nu mai sunt justificati prin faptele Legii ci prin jertfa lui Isus.  Ce inseamna asta? In vechiul legamant, oamenii erau salvati prin tinerea Legii si prin jertfele animale aduse atunci cand pacatuiau. Pentru unele pacate nu exista rascumparare caci sangele animalelor nu putea sterge orice pacat.

Jertfa lui Isus insa poate sterge toate pacatele:

Faptele apostolilor 13

38. Sa stiti, dar, fratilor, ca in El vi se vesteste iertarea pacatelor;

39. si oricine crede este iertat prin El de toate lucrurile de care n-ati putut fi iertati prin Legea lui Moise.

Mai mult de atat, prin acceptarea jertfei lui Isus noi suntem dezbracati de puterea pacatului asupra noastra. Legea nu putea aduce viata pentru ca nu putea sa scape oamenii de pacat. Ea doar arata oamenilor ce este pacatul. De aceea era nevoie de jertfa animalelor pentru pacat. De aceea a fost nevoie de jertfa Domnului Isus pentru pacat.

Romani 6

1. Ce vom zice, dar? Sa pacatuim mereu, ca sa se inmulteasca harul?

2. Nicidecum! Noi, care am murit fata de pacat, cum sa mai traim in pacat?

3. Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Isus Hristos, am fost botezati in moartea Lui?

4. Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua.

5. In adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere asemanatoare cu a Lui.

6. Stim bine ca omul nostru cel vechi a fost rastignit impreuna cu El, pentru ca trupul pacatului sa fie dezbracat de puterea lui, in asa fel ca sa nu mai fim robi ai pacatului;

7. caci cine a murit, de drept, este izbavit de pacat.

8. Acum, daca am murit impreuna cu Hristos, credem ca vom si trai impreuna cu El,

9. intrucat stim ca Hristosul inviat din morti nu mai moare: moartea nu mai are nicio stapanire asupra Lui.

10. Fiindca prin moartea de care a murit, El a murit pentru pacat, o data pentru totdeauna; iar prin viata pe care o traieste, traieste pentru Dumnezeu.

11. Tot asa si voi insiva, socotiti-va morti fata de pacat, si vii pentru Dumnezeu, in Isus Hristos, Domnul nostru.

12. Deci pacatul sa nu mai domneasca in trupul vostru muritor si sa nu mai ascultati de poftele lui.

13. Sa nu mai dati in stapanirea pacatului madularele voastre, ca niste unelte ale nelegiuirii; ci dati-va pe voi insiva lui Dumnezeu, ca vii, din morti cum erati; si dati lui Dumnezeu madularele voastre, ca pe niste unelte ale neprihanirii.

14. Caci pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har.

15. Ce urmeaza de aici? Sa pacatuim pentru ca nu mai suntem sub Lege, ci sub har? Nicidecum.

16. Nu stiti ca, daca va dati robi cuiva, ca sa-l ascultati, sunteti robii aceluia de care ascultati, fie ca este vorba de pacat, care duce la moarte, fie ca este vorba de ascultare, care duce la neprihanire?

17. Dar multumiri fie aduse lui Dumnezeu, pentru ca, dupa ce ati fost robi ai pacatului, ati ascultat acum din inima de dreptarul invataturii pe care ati primit-o.

18. Si, prin chiar faptul ca ati fost izbaviti de sub pacat, v-ati facut robi ai neprihanirii.

Pavel spune iar si iar ca nu trebuie sa mai pacatuim. Dupa cum am vazut mai sus pacatul este faradelege. Deci Legea trebuie tinuta in continuare. Acum chiar poate fi tinuta de cel ce devine o noua creatura prin nasterea din nou.

Nu am inteles niciodata ce este asa de greu pentru oameni sa inteleaga ca nu mai suntem sub Lege in sensul ca nu suntem justificati prin faptele Legii, faptele pe care le facem si totusi Legea trebuie respectata in continuare. De fapt nu noi respectam Legea ci Isus care traieste in noi o respecta:

Galateni 2

15. Noi suntem iudei din fire, iar nu pacatosi dintre Neamuri.

16. Totusi, fiindca stim ca omul nu este socotit neprihanit prin faptele Legii, ci numai prin credinta in Isus Hristos, am crezut si noi in Hristos Isus, ca sa fim socotiti neprihaniti prin credinta in Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentru ca nimeni nu va fi socotit neprihanit prin faptele Legii.

17. Dar, daca, in timp ce cautam sa fim socotiti neprihaniti in Hristos, si noi insine am fi gasiti ca pacatosi, este oare Hristos un slujitor al pacatului? Nicidecum!

18. Caci, daca zidesc iarasi lucrurile pe care le-am stricat, ma arat ca un calcator de lege.

19. Caci eu, prin Lege, am murit fata de Lege, ca sa traiesc pentru Dumnezeu.

20. Am fost rastignit impreuna cu Hristos, si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata, pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit si S-a dat pe Sine insusi pentru mine.

21. Nu vreau sa fac zadarnic harul lui Dumnezeu; caci, daca neprihanirea se capata prin Lege, degeaba a murit Hristos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s