crestinism, doua imparatii

Cum este un crestin

1 Ioan 3
4. Oricine face pacat face si faradelege; si pacatul este faradelege.
5. Si stiti ca El S-a aratat ca sa ia pacatele; si in El nu este pacat.
6. Oricine ramane in El nu pacatuieste; oricine pacatuieste nu L-a vazut, nici nu L-a cunoscut.
7. Copilasilor, nimeni sa nu va insele! Cine traieste in neprihanire este neprihanit, cum El insusi este neprihanit.
8. Cine pacatuieste este de la diavolul, caci diavolul pacatuieste de la inceput. Fiul lui Dumnezeu S-a aratat ca sa nimiceasca lucrarile diavolului.
9. Oricine este nascut din Dumnezeu nu pacatuieste, pentru ca samanta Lui ramane in el; si nu poate pacatui, fiindca este nascut din Dumnezeu.
10. Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu si copiii diavolului. Oricine nu traieste in neprihanire nu este de la Dumnezeu; nici cine nu iubeste pe fratele sau.

Ioan ne spune ca un crestin nu pacatuieste, adica nu incalca Legea. Cine pacatuieste este de la diavolul. Cine e nascut din Dumnezeu nu pacatuieste.

A! Nu se poate! vor raspunde unii. Nu este nimeni fara de pacat. Asa ne zice apostolul Pavel.

Da. Nici un om nenascut din nou nu este fara de pacat. Dar un crestin nu pacatuieste. Un crestin este o noua faptura. Asta zice in realitate Pavel.
Toti oamenii, inclusiv crestinii vor fi judecati dupa faptele lor.

Romani 2
5. Dar, cu impietrirea inimii tale, care nu vrea sa se pocaiasca, iti aduni o comoara de manie pentru ziua maniei si a aratarii dreptei judecati a lui Dumnezeu,
6. care va rasplati fiecaruia dupa faptele lui.
7. Si anume, va da viata vesnica celor ce, prin staruinta in bine, cauta slava, cinstea si nemurirea;
8. si va da manie si urgie celor ce, din duh de galceava, se impotrivesc adevarului si asculta de nelegiuire.
9. Necaz si stramtorare va veni peste orice suflet omenesc care face raul: intai peste iudeu, apoi peste grec.
10. Slava, cinste si pace va veni insa peste oricine face binele: intai peste iudeu, apoi peste grec.
11. Caci inaintea lui Dumnezeu nu se are in vedere fata omului.
12. Toti cei ce au pacatuit fara Lege vor pieri fara Lege; si toti cei ce au pacatuit avand Lege vor fi judecati dupa Lege.
13. Pentru ca nu cei ce aud Legea sunt neprihaniti inaintea lui Dumnezeu, ci cei ce implinesc Legea aceasta vor fi socotiti neprihaniti.

Pavel spune ca in ziua Domnului cand va veni judecata peste toata lumea fiecare va fi rasplatit dupa faptele lui. Neprihaniti in fata lui Dumnezeu vor fi considerati cei ce implinesc Legea.

Romani 3
19. Stim insa ca tot ce spune Legea, spune celor ce sunt sub Lege, pentru ca orice gura sa fie astupata, si toata lumea sa fie gasita vinovata inaintea lui Dumnezeu.
20. Caci nimeni nu va fi socotit neprihanit inaintea Lui prin faptele Legii, deoarece prin Lege vine cunostinta deplina a pacatului.
21. Dar acum s-a aratat o neprihanire pe care o da Dumnezeu, fara lege – despre ea marturisesc Legea si Prorocii –
22. si anume, neprihanirea data de Dumnezeu, care vine prin credinta in Isus Hristos, pentru toti si peste toti cei ce cred in El. Nu este nicio deosebire.
23. Caci toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu.
24. Si sunt socotiti neprihaniti, fara plata, prin harul Sau, prin rascumpararea care este in Hristos Isus.
25. Pe El, Dumnezeu L-a randuit mai dinainte sa fie, prin credinta in sangele Lui, o jertfa de ispasire, ca sa-Si arate neprihanirea Lui; caci trecuse cu vederea pacatele dinainte, in vremea indelungii rabdari a lui Dumnezeu;
26. pentru ca, in vremea de acum, sa-Si arate neprihanirea Lui in asa fel, incat sa fie neprihanit, si totusi sa socoteasca neprihanit pe cel ce crede in Isus.
27. Unde este, dar, pricina de lauda? S-a dus. Prin ce fel de lege? A faptelor? Nu; ci prin legea credintei.
28. Pentru ca noi credem ca omul este socotit neprihanit prin credinta, fara faptele Legii.
29. Sau, poate, Dumnezeu este numai Dumnezeul iudeilor? Nu este si al Neamurilor? Da, este si al Neamurilor;
30. deoarece Dumnezeu este Unul singur, si El va socoti neprihaniti, prin credinta, pe cei taiati imprejur, si tot prin credinta si pe cei netaiati imprejur.
31. Deci prin credinta desfiintam noi Legea? Nicidecum. Dimpotriva, noi intarim Legea.

Dupa ce a demonstrat ca nimeni nu se poate considera neprihanit in fata lui Dumnezeu pentru ca nu exista nimeni care sa nu fi incalcat Legea, Pavel ne spune ca prin jertfa Domnului Isus putem fi considerati neprihaniti. Orice om care aude acest lucru nu poate sa nu puna intrebarea: deci prin credinta am desfintat Legea?! Nu trebuie sa mai tin Legea?!

Romani 6
1. Ce vom zice, dar? Sa pacatuim mereu, ca sa se inmulteasca harul?
2. Nicidecum! Noi, care am murit fata de pacat, cum sa mai traim in pacat?
3. Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Isus Hristos, am fost botezati in moartea Lui?
4. Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua.
5. In adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere asemanatoare cu a Lui.
6. Stim bine ca omul nostru cel vechi a fost rastignit impreuna cu El, pentru ca trupul pacatului sa fie dezbracat de puterea lui, in asa fel ca sa nu mai fim robi ai pacatului;
7. caci cine a murit, de drept, este izbavit de pacat.
8. Acum, daca am murit impreuna cu Hristos, credem ca vom si trai impreuna cu El,
9. intrucat stim ca Hristosul inviat din morti nu mai moare: moartea nu mai are nicio stapanire asupra Lui.
10. Fiindca prin moartea de care a murit, El a murit pentru pacat, o data pentru totdeauna; iar prin viata pe care o traieste, traieste pentru Dumnezeu.
11. Tot asa si voi insiva, socotiti-va morti fata de pacat, si vii pentru Dumnezeu, in Isus Hristos, Domnul nostru.
12. Deci pacatul sa nu mai domneasca in trupul vostru muritor si sa nu mai ascultati de poftele lui.
13. Sa nu mai dati in stapanirea pacatului madularele voastre, ca niste unelte ale nelegiuirii; ci dati-va pe voi insiva lui Dumnezeu, ca vii, din morti cum erati; si dati lui Dumnezeu madularele voastre, ca pe niste unelte ale neprihanirii.
14. Caci pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har.

Raspunsul lui Pavel nu este: da, ati scapat de Legea, nu mai trebuie sa o tineti! Nu. El ne explica marea minune a nasterii din nou. El ne intreaba: daca ati murit fata de pacat, cum ati putea sa mai traiti in pacat? Pacatul nu mai stapaneste asupra voastra.
Este acelasi lucru cu ceea ce spunea Ioan in versetele de mai sus. Daca esti nascut din nou, nascut din Dumnezeu nu ai cum sa mai pacatuiesti.

Dar cel mai clar ne explica chiar Domnul Isus:

Ioan 8
34. „Adevarat, adevarat va spun”, le-a raspuns Isus, „ca oricine traieste in pacat este rob al pacatului.
35. Si robul nu ramane pururi in casa; fiul, insa, ramane pururi.
36. Deci daca Fiul va face slobozi, veti fi cu adevarat slobozi.

Daca El te elibereaza de pacat, cum mai poti trai in pacat?!!!

In acest punct apar in povestire si fariseii. Ei incercau prin fapte sa devina neprihaniti. Dadeau zeciuiala chiar si din menta dar uitasera cel mai important aspect al Legii: dreptatea, mila, credinciosia. Le-a zis Isus ca nu trebuie sa dea zeciuiala din izma? Nu. El le-a zis sa se concentreze pe a face lucrurile esentiale dar nici pe cele mai neinsemnate sa nu le lase nefacute:

Matei 23
23. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi dati zeciuiala din izma, din marar si din chimen si lasati nefacute cele mai insemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila si credinciosia; pe acestea trebuia sa le faceti, si pe acelea sa nu le lasati nefacute.
24. Povatuitori orbi, care strecurati tantarul si inghititi camila!
25. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi curatati partea de afara a paharului si a blidului, dar inauntru sunt pline de rapire si de necumpatare.
26. Fariseu orb! Curata intai partea dinauntru a paharului si a blidului, pentru ca si partea de afara sa fie curata.
27. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi sunteti ca mormintele varuite, care pe din afara se arata frumoase, iar pe dinauntru sunt pline de oasele mortilor si de orice fel de necuratenie.
28. Tot asa si voi, pe din afara va aratati neprihaniti oamenilor, dar pe dinauntru sunteti plini de fatarnicie si de faradelege.

Sunt oameni care sunt exact ca fariseii. Pe afara arata bine dar inauntrul lor e jale. Fiecare om insa isi cunoaste foarte bine inima. Daca se uita cu sinceritate in sufletul lui vede ce este acolo. Fii sincer cu tine insuti si fa o analiza a inimii tale. Daca esti fara de pacat atunci e bine dar daca nu esti fara de pacat atunci inseamna ca nu esti din Dumnezeu. Vorbeste cu El. Iti poate arata cum sa te pocaiesti cu adevarat. Nu e nimic greu. Tu nu ai nimic special de facut decat sa crezi cu adevarat, din inima, in jertfa Domnului Isus. Nasterea din nou este ceva ce face Duhul Sfant. Tu trebuie doar sa te analizezi si sa fii sincer cu tine.
Citeste Biblia si vezi ce este faradelegea. Citeste fara idei preconcepute. Citeste ca si cum nu ai fi citit niciodata aceasta carte si nu cunosti nimic despre ea. Gandeste fiecare verset.

Sunt unii pastori care invata ca daca tu crezi in jertfa lui Isus si ai ganduri care te fac sa te intrebi daca esti mantuit sau nu atunci acelea sunt de la Satana. Cred ca aceasta teorie este periculoasa.
Un om stie daca este nascut din nou sau nu. O stie in strafundul sufletului lui si aceasta stare se vede in actiuni. Daca stai sa te intrebi daca esti nascut din nou, daca vezi ca nu esti acolo unde trebuie, atunci trebuie sa te analizezi. Nasterea din nou nu e o stare de care te convingi singur. Ea este o schimbare a ta. Esti o noua fiinta iar asta nu ai cum sa nu observi.
E adevarat ca Satana vine ca sa acuze si da, iti poate baga in cap tot felul de ganduri de condamnare. Daca insa esti nascut din nou cu adevarat si vine si-ti aminteste de lucrurile pe care le-ai facut in trecut, acelea trebuie sa intelegi ca nu mai exista. Esti acum o noua faptura.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s