crestinism

Intelepciunea

Biblia ii indeamna pe oameni la intelepciune.
Solomon si-a dorit mai mult decat orice intelepciunea si a lasat Cartea Proverbelor ca exemplu de intelepciune.
Conform Bibliei insa exista doua tipuri de intelepciune: cea fireasca/carnala si intelepciunea dumnezeiasca/de sus.

1 Corinteni 2
1. Cat despre mine, fratilor, cand am venit la voi, n-am venit sa va vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau intelepciune stralucita.
2. Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Isus Hristos, si pe El rastignit.
3. Eu insumi, cand am venit in mijlocul vostru, am fost slab, fricos si plin de cutremur.
4. Si invatatura si propovaduirea mea nu stateau in vorbirile induplecatoare ale intelepciunii, ci intr-o dovada data de Duhul si de putere,
5. pentru ca credinta voastra sa fie intemeiata nu pe intelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.
6. Totusi ceea ce propovaduim noi printre cei desavarsiti este o intelepciune; dar nu a veacului acestuia, nici a fruntasilor veacului acestuia, care vor fi nimiciti.
7. Noi propovaduim intelepciunea lui Dumnezeu, cea tainica si tinuta ascunsa, pe care o randuise Dumnezeu, spre slava noastra, mai inainte de veci,
8. si pe care n-a cunoscut-o niciunul din fruntasii veacului acestuia; caci, daca ar fi cunoscut-o, n-ar fi rastignit pe Domnul slavei.
9. Dar, dupa cum este scris: „Lucruri pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.”
10. Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu.
11. In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului care este in el? Tot asa, nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, afara de Duhul lui Dumnezeu.
12. Si noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca sa putem cunoaste lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Sau.
13. Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca, ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfant, intrebuintand o vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti.
14. Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste.

1 Corinteni 3
18. Nimeni sa nu se insele: daca cineva dintre voi se crede intelept in felul veacului acestuia, sa se faca nebun, ca sa ajunga intelept.
19. Caci intelepciunea lumii acesteia este o nebunie inaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: „El prinde pe cei intelepti in viclenia lor.”
20. Si iarasi: „Domnul cunoaste gandurile celor intelepti. Stie ca sunt desarte.”

Un crestin trebuie sa fie intelept nu conform acestei lumi ci conform intelepciunii lui Dumnezeu. Dar care este diferenta dintre cele doua?

Intelepciunea acestei lumi este contrara intelepciunii lui Dumnezeu. Ea este reprezentata de diverse filozofii aparute la momente de timp diferite si in zone ale lumii diferite.

Intelepciunea a fost personificata prin zeita Athena la greci. Aceasta era zeita razboiului si a intelepciunii si avea ca animal sacru reprezentativ bufnita.
In misticismul crestin si new age, intelepciunea este reprezentata ca zeita Sophia.

Din punct de vedere crestin intelepciunea consta in poruncile si invataturile lui Dumnezeu:

Deuteronomul (A doua lege) 4
1. Acum, Israele, asculta legile si poruncile pe care va invat sa le paziti. Impliniti-le, pentru ca sa traiti si sa intrati in stapanirea tarii pe care v-o da Domnul Dumnezeul parintilor vostri.
2. Sa n-adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu si sa nu scadeti nimic din ele; ci sa paziti poruncile Domnului Dumnezeului vostru asa cum vi le dau eu.
3. Ati vazut cu ochii vostri ce a facut Domnul cu prilejul faptei lui Baal-Peor: Domnul Dumnezeul tau a nimicit din mijlocul tau pe toti aceia care se dusesera dupa Baal-Peor.
4. Iar voi, care v-ati alipit de Domnul Dumnezeul vostru sunteti toti vii astazi.
5. Iata, v-am invatat legi si porunci, cum mi-a poruncit Domnul Dumnezeul meu ca sa le impliniti in tara pe care o veti lua in stapanire.
6. Sa le paziti si sa le impliniti; caci aceasta va fi intelepciunea si priceperea voastra inaintea popoarelor care vor auzi vorbindu-se de toate aceste legi si vor zice: „Acest neam mare este un popor cu totul intelept si priceput!”
7. Care este, in adevar, neamul acela asa de mare incat sa fi avut pe dumnezeii lui asa de aproape cum avem noi pe Domnul Dumnezeul nostru, ori de cate ori Il chemam?
8. Si care este neamul acela asa de mare incat sa aiba legi si porunci asa de drepte, cum este toata Legea aceasta pe care v-o pun astazi inainte?

Legea si poruncile lui Dumnezeu reprezinta intelepciunea. Cel ce le aplica (fara sa adauge sau sa scoata din ele) este considerat intelept. De aceea frica de Domnul este inceputul intelepciunii, pentru ca frica te face sa implinesti legea si poruncile.

Psalmul 111
10. Frica Domnului este inceputul intelepciunii; toti cei ce o pazesc au o minte sanatoasa, si slava Lui tine in veci.

Proverbe 9
10. Inceputul intelepciunii este frica de Domnul; si stiinta sfintilor este priceperea.

P.S.
M-am intrebat ce inseamna in acest context indemnul Domnului Isus: sa fim intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii. Sarpele nu poate sa fie intelept. El simbolizeaza exact lipsa intelepciunii pentru ca este impotriva legii lui Dumnezeu.

Matei 10
16. Iata, Eu va trimit ca pe niste oi in mijlocul lupilor. Fiti, dar, intelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii.

Cuvantul tradus aici intelept nu este sofia cuvantul care inseamna intelepciune in greaca. Cuvantul folosit este G5429 – φρόνιμος (phronimos) care inseamna prudent. Deci ni se spune sa fim prudenti ca serpii si blanzi ca porumbeii. In contextul versetului se potriveste mult mai bine cuvantul prudent…

Lasă un comentariu