crestinism

1. Neprihanirea necesara intrarii in Imparatia Cerurilor

Matei 5
13. Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul, prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara? Atunci nu mai este buna la nimic decat sa fie lepadata afara si calcata in picioare de oameni.

14. Voi sunteti lumina lumii. O cetate asezata pe un munte nu poate sa ramana ascunsa.
15. Si oamenii n-aprind lumina ca s-o puna sub obroc, ci o pun in sfesnic, si lumineaza tuturor celor din casa.
16. Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune si sa slaveasca pe Tatal vostru care este in ceruri.

17. Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Prorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc.
18. Caci adevarat va spun, cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de slova din Lege, inainte ca sa se fi intamplat toate lucrurile.
19. Asa ca, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va invata pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic in Imparatia cerurilor; dar oricine le va pazi si va invata pe altii sa le pazeasca, va fi chemat mare in Imparatia cerurilor.
20. Caci va spun ca, daca neprihanirea voastra nu va intrece neprihanirea carturarilor si a fariseilor, cu niciun chip nu veti intra in Imparatia cerurilor.

In predica de pe munte Isus le spune celor ce il ascultau ca ei sunt sarea si lumina lumii. Cine erau cei ce il ascultau? Evreii. Ei aveau in Lege si in Prooroci invatatura lui Dumnezeu. Prin practicarea invataturii primite ei deveneau sarea si lumina lumii. Daca ei nu ii invatatu pe altii si nu practicau invatatura primita de la Dumnezeu atunci nu ar mai exista sare in lume. Sarea este cea care opreste degradarea.
Ei primisera invatatura care este lumina lumii. Daca aceasta invatatura este tinuta ascunsa atunci este intuneric in lume. Lumina fusese aprinsa ca sa lumineze lumea, nu ca sa fie ascunsa.
Isus nu a venit ca sa schimbe invatatura lui Dumnezeu. Din contra, el a explicat ce inseamna sa practici invatatura din inima, nu doar de ochii celorlalti.
Cel care nu reuseste sa practice legea lui Dumnezeu din inima, nu va intra in Imparatia Cerurilor.

In continuarea acestor versete Isus ii invata pe oameni cum arata acea neprihanire fara de care nu se poate intra in Impartia Cerurilor. Tinand cont de felul in care au fost introduse aceste invataturi de catre Isus, orice crestin ar trebui sa isi faca timp sa le inteleaga si sa le practice.

Lasă un comentariu